Hvad er akupunktur - Helt præcis

2021-06-03

sundhed.dk står der: 

Hvad er akupunktur?

Akupunktur har historisk sine rødder i kinesisk og taoistisk naturfilosofi, og er her forklaret ud fra principperne om yin og yang. Ved at stimulere akupunkturpunkter forskellige steder på kroppen kan man ud fra denne teori finde frem til og genoprette energiubalancer i livsenergien Qi. Klassisk akupunktur anses af mange som en behandlingsmetode, som kan helbrede en lang række symptomer og sygdomme.

Videnskabelige undersøgelser har dog medført et nyt syn på, hvornår akupunktur kan anvendes til at behandle lidelser og sygdomme. Behandling med akupunktur i dag derfor baseres på en lægeundersøgelse, samt viden om sygdomme, symptomer og smerter. Dette forudsætter samtidigt en mere kritisk tilgang til de sygdomme/tilstande, der kan behandles med akupunktur.

Hvordan virker akupunktur?

Behandlingen foregår ved, at man stikker tynde nåle ind i hud og muskler. Her stimulerer nålene nerverne. Dette kan resultere i lokal øget blodgennemstrømning og udskillelse af smertedæmpende hormoner. Endelig kan nålebehandlingen påvirke den mentale oplevelse af symptomer og smerter positivt. Virkningen er langsomt indsættende og efter 5-6 behandlinger, vil der kunne opleves en begyndende effekt. Optimalt behandles der 6-12 gange ved behandling af langvarige smertetilstande.

Dette er faktisk ikke helt skævt, omend det er en meget vesterlandsk tilgang til akupunkturen så er der intet faktuelt forkert i det, det skulle da også undre når det er sundhed.dk der citeres, da denne platform for private og fagfolk styres af staten, regionerne og kommunerne

Men Akupunktur er og kan meget mere, akupunktur er en lille del af TCM - Traditional Chinese Medicine - Og menes derigennem at kunne kurere stort set alle sygdomme, jeg mener at sandheden er et sted imellem, men hælder mest til overbevisningen indenfor TCM -  Men selv jeg må trække grænserne i ny og næ, i TCM mener man f eks at akupunktur kan helbrede medfødte defekter, f eks døvhed, og det tror jeg ikke umiddelbart på, jeg tror ikke man helbrede direkte medfødte lidelser, men jeg ved at man kan lindre og i nogle tilfælde helt fjerne følgesymptomer, men jeg tror altså ikke at man hverken kan give tale, syn eller hørelse tilbage hvis det er medfødt - Er det derimod psykisk relateret, eller i relation med senere sygdom (Nervesygdomme, blødninger, akut skader) så mener jeg, og det har jeg set, at der er en god chance for bedring, endog helbredelse.

ET GODT EKSEMPEL

En ældre herre (det tror jeg ikke han har noget imod at jeg kalder ham) kom egentlig for massage, da han led af Raynauds sygdom - også kaldet Hvide fingre, han har gået jævnligt til anden massør for at få gang i blodomløbet, så han kunne holde den sovende fornemmelse og kulden ud. i 32 år (mente han) har han lidt af sygdommen uden at lægerne kunne gøre noget.

Jeg fik ham til at droppe den kendte massage, og prøve akupunktur, efter en enkelt behandling var han 100% fri for smerter og kulden i fingrene kom kun når han var udendørs, efter 2. behandling er alt forsvundet.

At det forsvinder på 2 gange er i sig selv formidabelt, et akupunktur forløb tager ikke sjældent op til 6 måneder eller mere.

TCM AKUPUNKTUR

Akupunktur handler om balance. Når vores krop og sind er i balance har vi det godt.

Formålet med TCM-akupunktur er at opnå bedre balance, lindre ubehag og fjerne smerter.

Kineserne har en holistisk verdensanskuelse og ser alt som en cyklus der er i konstant forandring og forvandling som årstider eller, døgnet hvor dag bliver til nat og nat bliver til dag, og hvor lidelser er et udtryk for en manifestation af ubalance.

Akupunkturpunkterne findes langs meridianerne (Kroppens Energibaner).
Ved at stikke sterile engangsnåle i kroppens akupunkturpunkter påvirkes energien (Qi) i kroppen. Når energistrømmen kan flyde frit, lindres smerter, og ubalancer rettes og behandles.

Der stilles ikke en sygdomsdiagnose som vi kender det i vesten men kun ubalancer diagonaliseres. At ubalancer så ofte føre til sygdom er en anden historie.

Akupunktur er ikke i sig selv helbredende, men en dygtig akupunktør kan finde de rette punkter til at påvirke kroppen så balancen genoprettes. Vores krop og sind søger balance. 

Hvor har akupunktur effekt?

Der er lavet mange undersøgelser, også inden for vestlig medicin, hvor man har forsøgt at forstå hvorfor og hvordan akupunktur virker.

Det er lykkedes at bevise at akupunktur virker på højde med (eller bedre end) konventionel smertestillende medicin som ibuprofen og Panodil og derfor anbefales til en lang række lidelser og smerter. Akupunktur bruges også på fødegangen, til rygestop og meget andet
Desuden er det anerkendt i fertilitetsbehandling og til psykiske ubalancer.


Anbefales af WHO

I et 36 sider langt hæfte, 'Indications and contraindications in the use of acupuncture', findes en oversigt over områder, hvor WHO finder det acceptabelt at anvende akupunktur. Her er tale om såvel krops- som øreakupunktur.
I tidsskriftet Sygeplejersken er der en artikel hvor det belyses at WHO anbefaler akupunktur, denne kan læses HER

Hvor mange behandlinger skal der til?

Det kan man ikke sige noget helt entydigt om, da vi alle er forskellige, med forskellige ubalancer og derfor også reagerer i forskelligt tempo.

Som hovedregel kan man sige, at jo længere et problem har varet, jo flere behandlinger skal der til for at komme i balance og få det det bedre. Akupunktur, cupping osv., er ikke mirakelkure - selvom det indimellem kan virke sådan.

Smerteproblematikker skal der gerne være flyttet på i løbet af 1-2 behandlinger - ikke nødvendigvis fjernet helt, men der bør opleves en effekt.
Det betyder at jeg tilstræber at der en mærkbar ændring, helst allerede efter første behandling.

En sjælden gang opleves der en kort forværring, før der er en klar bedring.

Langt de fleste problematikker kan løses med mellem 5-10 behandlinger - nogle færre, få flere.

Et forløb kan bestå af flere problematikker, hvor nogle skal tages i rækkefølge, andre kan tages simultant