De klimatiske faktorer

2022-05-09

De klimatiske faktorer henviser til klimaet i verdenen, men også det menneskeskabte klima, f eks aircon i bilen, en tur i sauna, ferien til syden hvor du ikke er vant til varmen osv. osv

En Aircon kan medfører Vind Symptomer, hvor f.eks. en centralvarme kan medfører tørhed.

Jeg vil ikke gå i detaljer, men forsøge at give et indblik i hvordan visse af de dagligdags problemer mange af mine klienter går rundt med (og her tænker jeg især massage klienter, da mine akupunktur klienter allerede er ved at få dette rettet op) - kan skyldes og behandles ud fra disse faktorer.

Jeg tager ikke alle symptomer osv. med, men prøv engang og se om ikke der skulle være 2-3 symptomer i en kategori eller som passer perfekt på dig (du kan godt lide af flere klimatiske faktorer på en gang)

De klimatiske faktorer, og deres tilhørende element er:
Klima    -  Element
Vind     -  Træelementet
Kulde   -  Vandelementet
Hede   -   Ildelementet
Fugt     -  Jordelementet
Tørhed -  Metalelementet


VIND

Hvad er Vind?

Ydre Vind er blæst, storm, hård eller blid Vind.

Indefra kommende Vind er en fremskreden forstyrrelse af Leveren, Dette kaldes indre Lever Vind, selvom det ikke har noget med Vind at gøre. Der opstår symptomer, som minder om Vind indvendigt, der kan behandles på samme måde som Ydre Vind.

Når det blæser påvirkes man af Ydre Vind og får stive muskler. Samtidigt forværres den indre Vind. Når man belaster Leveren tiltager de Indre Vind-symptomer. Indre Vind optræder kun i Leveren. Indre Vind findes ikke i andre organer.

Vinden:
1. Sætter ting i bevægelse, der skulle være i ro.

2. Stivhed.

Blid vind sætter bladene på træet i bevægelse, ved storm drejer træet stift med vinden. Derfor bevægelse og stivhed.

  • Opadvendte øjne fordi Lever Vind presser opad og den indre Lever-meridian går op til øjnene.
  • Rystelser fordi Yang separeres fra Yin, der mangler balance mellem ro (Yin) og bevægelse (Yang). Rystelserne og kramperne er i opadgående retning.
  • Stivhed (f.eks. pupil stivhed, muskel og ledstivhed) kramper, fordi Vind er Yang og skaber spænding og evt. krampe i muskler.
  • Hudkløe, fordi Vinden bevæger Qien i huden for meget og fordi Leveren ikke kan udrense tilstrækkeligt, så ophobes affaldsstoffer i huden.
  • Følelsesløshed i muskler.
  • Tics fordi Vind farer op i ansigtet og sætter det i bevægelse, der skulle være i ro.
  • Svimmelhed af samme årsag, det er dog kun en følelse af, at noget bevæger sig inde i hovedet.

Indre Lever-Vind kan også fremkalde astma anfald, da Vind ascenderer og blokerer Lunge-Qi, som skulle gå ned, men i stedet går op. Det sker ofte i stormvejr hos astmapatienter, uanset om de er ude i stormen eller ej.  Dette skyldes at lavtrykket kommer også ind i stuen! Hvis man får astma ved storm, skal man fjerne Vind og dernæst styrke Lungerne.

Akut ansigtslammelse (facialisparese), der kommer grundet Vind, træk eller blæst, skyldes Ydre Vind, der møder indre Lever-Vind og blokerer/lammer Yang-meridianerne i den ene side af ansigtet. Når to personer går ud i storm og den ene har indre Lever Vind, vil han være i fare for at få ansigtslammelse, mens den anden er udenfor fare. 
OBS! Lægevidenskaben er i tvivl om hvad Facialisparese skyldes, og forklaringen her er traditionel kinesisk medicin som går mange tusinde år tilbage, dette er altså kinesernes måde at forklare fænomenet på, og ikke en endegyldig sandhed


KULDE

Klimatisk Kulde er mest fremherskende om vinteren, men forekommer også i andre årstider.

Udefrakommende Kulde er 2 forskellige ting: Det er koldt vejr, men også skift fra varme til Kulde. Hvis man lægger et spædbarn ind i et rum der er 5 grader koldere, kan det blive forkølet. Hos voksne skal der mere til.

Kulde blokerer hud og muskler og al cirkulation. Kulde er sammentrækkende, overfladen bliver mindre, dette medfører smerter. Kulde skaber med andre ord stagnation, hvilket giver smerter.

Kulde har en hæmmende og koagulerende, bremsende natur. Når den invaderer kroppen, vanskeliggør den cirkulation af Qi og Blod. Der opstår stagnation, som kendetegnes ved smerter. Ved enhver dominans af Kulde ses smerter, der bedres ved varme. 

Ydre kulde

Ydre Kulde angriber kropsoverfladen. Kulde går ind i meridianer, hud, muskler og led.

Kulde går hyppigst og lettere ind sammen med Vind, derfor ses ofte Vind/Kulde.

Når Ydre Kulde invaderer et led, er det typisk nakke-, skulder, hånd- og finger-led, lænd, knæ- og fodled.

Hvor Kulde går ind, opstår smerter, fordi Kulde stagnerer cirkulation af Qi.

Hvis Kuldepåvirkningen er stærk, kan det forårsage "lukning" af punkter og meridianer. Det resulterer i at Qi og Blod ikke kan cirkulere. Der kan, ud over smerter, opstå muskelkramper og indskrænket muskel- og led-bevægelse, som vi typisk ser ved hold i nakke- og lænd og frossen skulder.
En frossen skulder kan være et Kulde/Vind-angreb på Colon-meridianen.

Hovedpine kan være Kulde-angreb på Blære-, Tyndtarm-, Galdeblære- og Den tredobbelte Varmers meridian(er).

Kulde kan også gå direkte ind i tre organer;

Mave, Tyktarm og Livmoder.

Kulde, der går direkte i Maven, svækker Mp-Yang, således at der opstår løs mave eller afføring med ufordøjet føde og selvfølgelig mavesmerter, der forsvinder med en varmedunk, varm suppe eller moxa (behandlings form)

Kulde, der går direkte i Tyktarmen, giver krampeagtige mavesmerter i hele maven. Afføringen bliver vandig, men ikke ildelugtende. Det forsvinder med en varmedunk, varm suppe og ved at opbygge Yang.

Kulde, der går direkte i livmoderen giver krampe smerter i underlivet. Kulden kommer gerne ind, når man sidder på et koldt sæde. Dvs. man kan få menstruationssmerter eller menstruationslignende smerter ved at byde sædet Kulde.
Mange mennesker får diarre af at sætte sig i en kold bil eller på et koldt sæde. Det er selvfølgelig når Tyktarmen mangler varme.
Man kan også få mavekramper af at gå ud i Kulde uden vindtæt tøj, idet en kold vind afkøler abdomen og kommer direkte på Maven, såfremt der i forvejen er passage via en svag Yang.

Indre kulde

Indre Kulde

Indre Kulde der ikke skyldes klimatisk påvirkning udefra, er hvad vi kalder Yang xu i Milt og Nyrer, fordi disse to organer er de eneste der ifølge kinesisk medicin har en indre varmende funktion. 

Uanset om Kulde kommer udefra eller indefra vil den mindske Yang i disse organer.

Indre Kulde reducerer tørst. Alle kropsvæsker er klare. Klar urin, vandklare sekreter, slim/sekret fra Lungerne, vandigt udflåd, bleg vandig afføring uden lugt.

Indre Kulde ses på tungen, og er let at stille ved tunge diagnose

Behandling

Indre Kulde bedres meget ved at spise varmt. Indre Kuldeangreb kan behandles med moxa.

Når indre Kulde behandles, kommer varmen først i det indre og Kulde presses ud af kroppen. Derfor oplever man ofte, at man får iskolde hænder og fødder, sveder koldt, når man fjerner Kulde, da varmen først kommer indvendig og Kulden bliver skubbet ud i overfladen eller yderst i kroppen og afgives i form af koldsved. Ved videre behandling skubbes
Kulden længere ud, således at du til sidst ikke mærker Kulden mere, men at varmen kommer igennem.

Indre Kulde i Milten giver vandigt afføring uden lugt med ufordøjet føde i afføringen, samt kolde arme og ben.

Indre Kulde i Nyrerne forårsager kolde fødder, knæ og lænd, fodsved, stor mængde lys urin, klar udflåd. Personen har let ved at få smerter i maven, svamp og blærebetændelse.

Indre Kulde i Leveren ses kun som kulde i Levermeridianen i Nederste Varmes forløb som krampesmerter i underlivet, smerter i ydre genitalier og evt. hævelse af scrotum (pungen).


HEDE

Klimatisk Hede er kun sommerhede. Hede ses sjældent på vor breddegrad.

Hede angriber kroppen i fire niveauer. Nårde fire niveauer omtales indenfor TCM, er der kun tale om Hede.
De to yderste niveauer er Ydre Hede, de to inderste niveauer er Indre Hede og ikke klimatisk Hede.

1. Wei Qi - Ydre Hede angriber først Wei-Qi, som ligger i hud, slimhinder og øverst i musklerne.
2. Qi - Dernæst angribes Qi, som flyder i meridianer, muskler og underhud. Wei Qi og Qi ligger tæt sammen
3. Ying Qi (næringsniveau) - Indre Hede angriber Ying-niveauet (næring).
4. Xue (Blod) - Til sidst går Hede i Blodet og udtørrer, indkoger Xue- (Blod) niveauet, hvilket fører til tørhed overalt.

Hede forårsager flg. generelle symptomer:

Sved, som følge af at Hede sender energi ud i overfladen, åbner porer og tillader kropsvæske at komme ud.

Tørst, grundet tab af væske.

Tørhed i mund og hals, idet Hede "indkoger og forbrænder" væv, så der kommer tørhed.

Mørk sparsom urin, idet kropsvæskerne svedes ud, energien går i overfladen og urinens koncentreres til forskel fra Kulde.

Ildelugtende kropsvæsker, idet Hede medfører inflammation, måske bakterier, indkoger kropsvæskerne, så de er alt for koncentrerede.

(Den hurtige læser vil se at mange symptomer også er tegn på dehydrering, og ellers symptomer man ofte oplever på rejser i varmere lande)

Andre symptomer på ydre hede kan være Feber. svedeture, influenza, lungebetændelse, hovedpine, bitter smag i munden, akutte galdestensanfald, bronkitis, tør hoste

På indre hede kan de være nattesved, feber om natten, udslet, eksem og søvnløshed, eksem, udslet, rødme, hævelse samt blødninger, fra kropsåbninger.


FUGT

Klimatisk Fugt er mest fremherskende i sensommeren, når efteråret sætter ind, men er også i andre årstider. 

Fastlandsklima er generelt sundere end kystklima grundet luftens fugtindhold.
Kystklimaet indeholder 80-90 % vand af den mængde fugt luften kan indeholde, mens fastlandsklima indeholder 50 %.
Da en M3 luft kan indeholde 18 gram Fugt ved 20 grader vil 50% af denne fugtmætning være 8-9 gram/M3

Når Miltens Qi synker, dannes Fugt. mave og milten skal cirkulere kropsvæskerne.
Jord-Elementet er omdrejningspunktet i De fem Elementer.

Man placerer ofte Jord-Elementet midterst, således at Ild er øverst, Vand nederst og Træ og Jord på hver side af Jord-Elementet. Ved hvert årstidsskift går energien ind i midten til Jord-Elementet og ellers som den plejer, med uret rundt, i Elementernes Sheng- cyklus. 

Jord-Elementet bliver Qiens omdrejningspunkt og når denne ikke cirkulerer, svækkes al Qi-cirkulation, kropsvæsker fortykkes, ved ikke at cirkulere og dette er Fugt.

Fugt går ikke sammen med Tørhed og Ild, men kun med Kulde og Hede og undtagelsesvis med Vind.

Gigt er Fugt der er trængt ind i led. Gigt kendetegnes bl.a. ved, at patienten har symptomer ved vejrforandring og især ved lavtryk som storm og regn. Fugt-patienter tåler ikke vejrforandring, ej heller forandring i den daglige rytme. I så fald vil der komme symptomer, som er smerter, tunghed følelse, hævelse, oppustet nedenfor navlen og indskrænket bevægelse. Gigt er Fugt-Kulde (hævet, koldt led) eller Fugt Hede (hævet, varmt led). Den sidste er den alvorligste, idet

Hede forbrænder væv, nedbryder led.

Milt Fugt medfører ødemer over øjnene, abdominalt ødem, oppustet under navlen, abdominal vægtøgning i forhold til ekstremiteterne, svækket næringsoptagelse, stivhed og ubevægelighed i ekstremiteternes muskler, tunghed følelse, pandebånd hovedpine, og væskende venøse skinnebenssår.

Fugt i Maven kan optræde sammen med Hede og på Mavemeridianen sammen med Kulde eller Hede. Symptomerne i Maven er bøvsen efter spisning, bøvsen af sekreter, lyde fra Maven under fordøjelsen. Det er bulimi og besættelse af mad. Fugt/Hede (Ild) eller Fugt/Kulde kan optræde på Mavemeridianen som bihulebetændelse, både som Fugt-Hede og Fugt-Kulde.

Fugt i Lungerne er slim, besværet vejrtrækning og tunghed for brystet. Tungen er hævet fortil.

Fugt i Tyktarmen optræder også altid som Fugt/Kulde med mavesmerter løs afføring uden lugt, eller som Fugt/Hede med løs ildelugtende afføring med pus, slim og evt. blod. Ved Fugt-Hede brænder Fugten sig fast ved endetarmsåbningen og klienten klager over kløe og irritation.

Fugt i Nyrerne er først og fremmest Fugt i Nederste Varmer. Symptomerne er Fugt i tarmene og underlivet med løs afføring og udflåd til følge, dernæst Fugtangreb på Nyre-Yin resulterende i gigt.

Fugt i Blære giver besværet vandladning med slap stråle og plumret eller grumset urin.

Fugt i Lever optræder altid som Fugt-Hede og kan skyldes fordøjelses-samarbejdet med milten, hvor en svag stagneret Fugtangrebet Milt-Qi kan invadere Leveren. Det kan også skyldes en Lever-stagnation, der får Qi til at bremse og derved opstår Fugt i kombination med Hede. Symptomerne er tunghedsfølelse i abdomen, smerter for brystet og omkring hypokondriet. Hepatitis og gulsot kaldes også Fugt/Hede indenfor TCM.

Fugt i Galdeblæren er også altid Fugt/Hede, ligesom i Leveren. Symptomerne er bitter smag i munden, gulsot, galdestensdannelse, galdeblærebetændelse.

"Slim" der slører Hjertets åbninger giver en eller anden grad af en depression og ved fremskreden Fugt/Slim manisk opførsel, råb, rastløshed, letsindighed, svimmelhed og tågede tanker. Der er ikke tale om Slim i hjernen, men en svag M-MP Qi, der får Qi- cirkulationen til at stagnere. Det behandles med slimløsende punkter, svimmelhed.

Fugt i Tyndtarmen skyldes meget forkert kost og optræder som løs, klistret afføring.

Fugt i Kredsløbet/Blodet. Fugt der er gået i Blodet er væskende sår og væskende eksem, 
slimet menstruationsblod. Når man Fjerne fugten, står man tilbage med kulde eller Hede, som skal elimineres.

Fugt i Den Tredobbelte Varmer Forekommer ikke som helhed, men som Fugt i den enkelte Varmer.


TØRHED

Tørhed er en Yang-faktor der svækker, udtørrer, indkoger, opbrænder Yin og Blod. Ydre Tørhed

Ydre Tørhed skyldes klimatisk varme, lang tids tørke og manglende fugt, tørt indeklima f.eks. i betonbyggerier, samt et koldt klima. Kold luft kan ikke indeholde nær så megen vanddamp som varm luft.

Symptomerne på ydre Tørhed er tørhed i mund, tunge, næsesvælg, hals bronkier og hud.

Indre Tørhed

Indre Tørhed skyldes Yin og Blod xu og derved mangel på, eller udtørring af kkropsvæsker og Essenser. Det kan skyldes lang tids sygdom, forkert kost, for lidt væske, blodtab, diarre og Hede-tilstande og manglende evne til at danne Blod (Mp xu).

Tørhed har tendens til at skade Lungerne, da Lungerne som organer blødgør og nærer Huden med fugt og deltager i væske- metabolismen.
Tørhed ses kun i Lungerne, alle andre steder hedder det Yin og Blod-xu.

Da Lungerne styrer hud, ser vi tør hud, som Lunge-tørhed. Ved tørhed i andre organer, er der tale om Hede eller Blod-xu, som giver nogenlunde de samme symptomer.

Nyre-Yin kan ikke lide tørhed, da Nyre-Essens skal blødgøre og nære alle celler og funktioner i hele kroppen. Under tilstand af Nyre-Yin og Essens medfører indre Tørhed og mærkes meget i kropsåbninger især de nedre åbninger, samt tørt hår.